Vloeren en tegels plaatsen aannemer
Tegels zijn verkrijgbaar in verschillende motieven, designs en kleuren.
Hoe kies je de juiste tegel voor uw woning of toepassing? Het is vooral van belang waar je de tegels gaat plaatsen. Vloertegels of wandtegels? Wandtegels kan je enkel op muren plaatsen. Vloertegels kunnen zowel op wand als op vloer aangebracht worden. De functie van de kamer bepaalt de slijtage-klasse van de tegels:
Er zijn 5 klassen van slijtage gevoeligheid
I zeer slijtagegevoelig zoals de badkamer
II slijtagegevoelig slaapkamer zoals toilet, bovenverdieping
III enigszins slijtagegevoelig zoals woonkamer en zolder
IV nauwelijks slijtagegevoelig zoals hal, woonkamer
V niet slijtagegevoelig zoals logeerkamer
Wanneer je bepaald hebt welke tegels u nodig hebt en tot welke categorie ze moeten behoren, kan je starten met tegels kiezen.
Kies altijd een volkeramische tegel voor plaatsen met een zeer druk beloop. Vraag van de vloertegel de technische fiche indien u twijfelt. Een volkeramische vloer hoeft niet duurder te zijn dan een verglaasde.
Zelf tegels plaatsen, waar op letten?
Iedere doe-het-zelver kan met een beetje handigheid zelf tegels plaatsen op een chape. Maar, bij een nieuwe woning starten velen vaak te vroeg met het lijmen van tegels. Het gevolg is loskomen van de tegels na verloop van tijd.
Laat de verse chape minstens 4 weken drogen bij een wind en waterdichte woning. In niet-afgesloten ruimtes is de droogtijd afhankelijk van het weer en op die manier ook naar alle waarschijnlijkheid een veel langere droogtijd.
Begin niet met plaatsen van tegels vooraleer je de chape gecontroleerd hebt op vlakheid. Eenmaal begonnen zonder deze controle , is het moeilijk om eerdere fouten te corrigeren. De vlakheid kan je controleren door met een rechte plank de lat vanuit de hoeken naar het midden te leggen. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren. Oneffenheden werk je uit met een egalisatiemortel. Daarna verlijm je de tegels met gewone tegellijm.
Tegels plaatsen bovenop bestaande vloer.
Het uitbreken van een vloer is een ingrijpend werk, is niet altijd mogelijk. Daarom wordt soms gekozen om de vloeren te plaatsen op een bestaande ondergrond, dit zonder de oude vloer uit te breken.
Een veel gemaakte fout is de ondergrond niet grondig reinigen. Bij absorberende vloeren – zoals cementtegels of natuursteen – moet je de bestaande vloer ontvetten. Werk eerder met een flexlijm. Plaats een voorstrijkmiddel/primer 24 uur voor de start van de werken. Kijk de ondergrond altijd na op stabiliteit. Op een losliggende of niet effen bevloering kan je geen tegels lijmen.
Opvoegen van tegels
Na het plaatsen van de vloer willen mensen zo snel de vloer opvoegen. Omdat je op een andere niet zuigende ondergrond tegels geplaatst hebt, moet al het vocht dat in de lijm zit via de voeg uitdrogen.
Bij een normale plaatsing op droge chape kan je al na 2 dagen opvoegen. Bij verlijming van vloer op vloer wacht je best drie dagen. Te vroeg opvoegen, staat gelijk met te vroeg belopen. In sommige gevallen zal je de tegels loslopen of zullen deze niet vlak meer zijn.
Keramische parkettegels
De laatste jaren wordt er meer en meer gekozen voor keramisch parket. Dat zijn keramische tegel met de afmetingen en look van parketplanken. Let hier wel op bij de plaatsing. Doe dit nooit in halfsteensverband want dan komt de zijkant van je tegel exact langs het midden van de tegel ernaast te liggen, dan zit je met een niveauverschil.
Best zorg je ervoor dat er een derde of een vierde verschil is met de andere tegel. Parkettegels zijn nooit volledig vlak omdat ze lichtjes krommen wanneer ze gebakken worden. Dit komt door de grotere lengte. Probeer dit dus zeker te vermijden.”
Reinigen van de vloer na plaatsing
Na het plaatsen blijft er steeds een cementlaag achter op de tegels. Om de vloer na de plaatsing en het opvoegen optimaal te reinigen, moet je de vloer steeds poetsen met een cementsluierverwijderaar. Deze neemt het resterende voegsel en cementresten weg. Meestal krijg je deze niet weg door gewoon te dweilen. Resterende cementresten en voegsel trekken gemakkelijk ander vuil aan en dan ziet de vloer er dof en mat uit.
Onderhoud van tegelvloeren
Wat is het beste product? Het beste schaf je schoonmaakmiddelen aan die zo neutraal mogelijk zijn. Eenvoudige producten werken het best. Meng deze goed met water en geef de vloer wekelijks een kleine schoonmaakbeurt. Zo blijven je keramische vloertegels het langste mooi, en dat terwijl het je echt niet al te veel moeite kost.
Gebruik geen producten met een olie als ingrediënt. Met producten op basis van olie of producten met een olielaag stapel je namelijk al de olielagen langzaam op. Deze leggen alleen dan een vette film op de tegels. Eenmaal er een vette laag op de keramische vloer ligt, krijg je deze er niet meer af door gewoon te dweilen.