8 belangrijke tips bij renovatiewerken.
Start van de werken.
1. Overdenking is een goede voorbereiding.
Mensen willen snel aan het renovatie-werk beginnen. Voorbereiding is het minst leuke deel van renovatiewerken. Een grondige voorbereiding zal je heel wat geld en tijd besparen tijdens en na de uitvoering van de werken. Een voorbeeld: De verlichting. Die is belangrijker dan je denkt. Verlichting kan de sfeer in je huis sterk beïnvloeden. Iets om over na te denken dus. De bekabeling achteraf aanpassen is meestal geen optie.
2. Gebruik duurzame materialen.
De verleiding is groot om te kiezen voor goedkope materialen. Dat is niet altijd het beste uitgangspunt. Je krijgt de kwaliteit waarvoor je betaalt, goedkope materialen zijn vaak minder kwalitatief dan de duurdere opties. Laat uw werk niet tenietdoen door minderwaardige materialen. Duurzame materialen besparen u zorgen op lange termijn. Een betere isolatie zorgt bijvoorbeeld voor minder verwarmingskosten. Bij groene investeringen kan je in aanmerking komen voor fiscale voordelen. Groene materialen of renovatiewerkzaamheden verwerpen omdat ze te duur zijn, is kort door de bocht.
3. Wees klassiek
Geef geen fortuinen uit aan trends. Je kiest beter voor een tijdloze afwerking met accenten. Trends zijn van korte duur, voor je het weet is je hippe wastafel alweer verouderd.
4. Budgetteren
Een vaak voorkomende fout is het te laag inschatten van de kosten, dit is een verleidelijke fout. Er zijn altijd onverwachte omstandigheden die de kosten de hoogte in jagen. Maak geen te strak budget, bouw vooraf een ruime marge in. Voer renovatiewerken gefaseerd uit indien je geen budgettaire ruimte hebt.
Uitvoering van de renovatiewerken
5. Nauwkeurig inmeten
Bij het aanpassen van materialen meet je beter een keer te veel dan te weinig. Plinten of tegels weggooien omdat je ze een halve centimeter te kort hebt gezaagd, dat is zonde.
6. Werk niet alleen
Vraag hulp aan kennissen, familie enzovoort. Het is niet alleen veiliger, maar je werkt ook efficiënter. Met twee of meer vermijd je tunnelvisie.
7. Let op uw veiligheid
Bij renovatie heb je tijdsdruk. Verlies je eigen veiligheid niet uit het oog. Denk aan een veiligheidsbril, gehoorbescherming, mondmasker en handschoenen. Hou de werkvloer ordelijk en net. Leg een verbanddoos op de werf.
8. Werk met een betrouwbare aannemer.
Er zijn werken die je zelf kan doen, voor andere is het aan te raden een beroep te doen op experten. Budgettair een meerkost, maar het zal je achteraf veel tijd en problemen besparen.
Er zijn veel goede aannemers, je moet ze weten te vinden. Ga niet in zee met een onbekende aannemer. Onderhandel vooraf met uw aannemer, je kan zo inschatten wat zijn flexibiliteit is. Hoe snel bellen ze terug? Leven ze afspraken na? Komen ze oplossingsgericht over? Luisteren ze naar uw bemerkingen? Staan ze open voor een korting? Op basis daarvan kan je de aannemer kiezen op feiten. Ga niet altijd op uw gevoel af, kijk naar de feiten. Een norse aannemer kan evengoed de beste vakman zijn en correct zijn.
Architect bij verbouwing?
Een architect vraagt extra budget, maar het brengt op. De architect weet waar de struikelpunten bij verbouwings- en renovatiewerken kunnen liggen en bekijkt een woning vanuit een ander perspectief.
Er zijn aannemers gespecialiseerd in totaal renovatiewerken. Zij nemen van begin tot einde alles op zich. Van de planning tot de uitvoering.