Rodinia kop website

Dak isoleren van binnenuit.

Welke isolatie kan u kiezen voor uw dak?

dakisolatie glaswol isover op rol

Dak isoleren minerale wol

Minerale isolatie zoals glaswol of rotswol wordt het meest gebruikt bij dakisolatie. Glaswol- of rotswolisolatie is een product met nogal wat voordelen. Wol houdt geen vocht vast. Wol is eenvoudig te plaatsen. Glaswol is brandvertragend. Rotswol is onbrandbaar.

Is je dak in goede staat dan is de keuze voor wollen dakisolatie de beste optie. De minimale dikte naar huidige normen is 16 cm, maar 24 cm is de beste investering. Minerale wol plaatsen is voor de doe-het-zelver een haalbare kaart. Houdt er rekening mee dat je als doe-het-zelver verliezen van materialen hebt, houdt er ook rekening mee dat je bij dakisolatie met wol een goed luchtdicht dampscherm moet plaatsen.

Algemeen

Zomercomfort en Geluidswerend

Dak isoleren met wolisolatie heeft in tegenstelling met synthetische isolatie een hogere weerstand tegen de warmtestroom door de zon. Rotswol houdt in de zomer nog langer de warmte tegen in vergelijking met glaswol.

Steenwol voor dakisolatie van Knauf

Isoleren met wol verhoogt ook het geluidscomfort. Rotswol dempt meer dan glaswol. Glaswol is goedkoper dan rotswol. Wol heeft ten opzichte van kunststofisolatie grotere diktes nodig om goed te isoleren. Calculatoren: dé online hulptools voor jouw klus Bereken de benodigde materialen voor jouw klus met de calculatoren van Afwerkingshop. Zie binnen een paar stappen alle materialen die jij nodig hebt!

Verpakking

Wolisolatie zijn verkrijgbaar in glaswoldekens of rotswoldekens, al dan niet ingepakt in een alufolie. Ze zijn heel eenvoudig op maat te snijden. Rotswol is verkrijgbaar in zachte platen. Verder heb je nog geblazen glaswol, deze losse wol kan in holle ruimtes geblazen worden of bovenop een verloren zoldervloer. Door de optimale vulling heb je minder last van koude bruggen.

Isolatie I Alle materialen voor jouw klus Dé isolatiespecialist van België I Binnen 4 werkdagen geleverd I Kies jouw leverdatum I 9 afhaalpunten

Logo de afwerkingsshop

Isoleren met kunststofplaten

Kunststof materialen zijn chemische schuimen. Deze worden op de markt gebracht als harde platen. Harde isolatie is licht materiaal. De platen zijn eenvoudig te verwerken bij dakisolatie. Uitermate geschikt in vochtige ruimtes.

Pur isolatie eneherm
PUR dakisolatie Enetherm
Pir isolatie recticel
PIR dakisolatie Recticel
EPS dakisolatie unidek
EPS dakisolatie Unidek

Dak isoleren met PUR isolatie

In de categorie kunststof isolatie wordt Pur het meest gebruikt. Pur kan in verschillende diktes aangebracht worden. De platen zijn voorzien van een dampremmende laag. De plaatsing op een hellend dak is eenvoudig en kan dikwijls in 1 dag gerealiseerd worden. Een dampscherm is niet nodig. De naden dienen afgeplakt te worden met een speciale tape. De zijkanten worden opgespoten met Pur isolatieschuim.

De isolatiewaarde is uitmuntend. Je hebt minder dikte nodig dan bij minerale dakisolatie. Het is ruimte besparend. 12 cm dikte is naar huidige normen het minimum, 16 cm is ideaal en komt overeen met 24 cm minerale isolatie. Pur isolatie heeft geen geluidswerend effect.

Platdak isoleren met PUR. Bij renovatie van een plat dak wordt er meestal gekozen om de isolatie bovenop het bestaande dak te leggen en daar vervolgens een dichtingslaag zoals EPDM of roofing bovenop te leggen, de zijkanten worden verhoogd. Dit is geen vuistregel.

Dak isoleren met EPS isolatie

Eps isolatie is het meest gekend door de merknaam Isomo. Het product staat gekend als piespchuim. Eps dakisolatie is verkrijgbaar in harde platen. Het heeft een zeer goede isolatie waarde, deze is wel minder goed dan Pur. Om dezelfde isolatiewaarde van Pur te bekomen heb je ongeveer 20% meer dikte nodig. Het grote voordeel van Eps is de prijssetting, dit is een heel stuk lager dan ander isolatiematerialen. Het is ideaal voor kleine ruimtes vanwege de eenvoudige plaatsing. Eps kan je gebruiken op plaatsen waar de afwerkingsgraad geen rol speelt. Eps is niet luchtdicht. Eps weerstaat weersinvloeden en verliest daardoor zijn isolatiewaarde niet in de tijd. Bij Eps dakisolatie dient u zoals bij alle isolaties aandacht te hebben voor een perfecte luchtdichting. Eps kan gerecycleerd worden omdat het een monomateriaal is.

Dak Isoleren met PIR isolatie

Pir isolatie platen isoleren nog iets beter dan Pur isolatie. PIR heeft een gelijkaardig productieproces als PUR. Je kan het een verbeterde versie van PUR noemen. Het is ook verkrijgbaar in harde platen. Meestal heeft het dan ook een dampdichte laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is. PIR kan je beschouwen als de brandveilige versie van PUR. De plaatsing is gelijkaardig aan PUR dak isolatie.

PUR of PIR plaatsen? PIR is een klein beetje duurder en is brandveilig. Pir heeft iets betere isolatiewaarde, maar controleer altijd de isolatiewaarde van het product omdat er verschillen zijn tussen producten en merken.

Sarking Dak Isolatie

Een hellend dak wordt veelal aan de binnenzijde geïsoleerd. Soms is dit echter niet mogelijk. Isoleren aan de buitenzijde van het dak is dan een betere optie. Een schuin dak dat aan de buitenzijde voorzien is van isolatiemateriaal noemt men een sarkingdak.

Werkwijze: De bestaande dakbedekking, pan- en tengellatten worden verwijderd zodat de kale dakconstructie bloot komt te liggen. Hierop wordt een onderdakfolie gemonteerd. Vervolgens worden de stijve isolatieplaten aangebracht. Door de combinatie van onderdak en isolatiepanelen ontstaat er een ononderbroken isolatieschild waarbij koudebruggen worden uitgesloten. Boven op de isolatie worden de dakpannen gemonteerd.

Afwerkingsshop

Calculator voor isolatie, dé online hulptools voor jouw klus Bereken de benodigde materialen voor jouw klus met de calculator van Afwerkingshop. Zie binnen een paar stappen alle materialen die jij nodig hebt!

Ecologische dakisolatie

Ecologische isolatie bestaat uit plantaardige, dierlijke of minerale grondstoffen. Isolatie gemaakt van milieuvriendelijke producten.

Vlasisoaltie- Isovlas
Hennepisolatie
Isovlas
Schapenwol
Isolena
Kurk Dakisolatie
Kurkisolatie
Kurk24
Papiervlokken isolatie Isofloc
Papierisolatie
Isofloc
Houtwol dakisolatie - Warmer Huis
Houtwolisolatie
Warmer Huis

Schapenwol dakisolatie: Isolatie van schapenwol bevat geen schadelijke of irriterende stoffen. Het is vochtregulerend

Houtwol: Isolatie van houtwol heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het in de zomer het interieur beschermt tegen warmte doorslag. Het materiaal is niet irriterend voor de huid.

Papiervlokken: Ook wel cellulose-isolatie genoemd. Het wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. De gecreëerde holle ruimtes onder het te isoleren dak worden vol geblazen met cellulose. Papiervlokken zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Hennep dakisolatie: Hennep of vlaswolisolatie is houtachtig. De isolatie wordt geleverd in harde dekens. Hennep kan niet gebruikt worden in vochtige ruimtes.

Kurk dakisolatie: Wordt geleverd harde platen. Kurk is ook een volledig natuurlijk product. Kurk kan goed tegen vocht en heeft goede akoestische prestaties.

Premies dakisolatie 2023

De huidige premies zijn afhankelijk van uw inkomen. Er zijn drie inkomenscategorieën. Afhankelijk van welke categorie gaat het van 50% tussenkomst tot 8 euro per m². De tabel hieronder maakt dit duidelijker.

Tabel isolatie premie

Volgende zaken komen in aanmerking voor dezelfde premie: Verwijderen van asbest zonder het plaatsen van nieuwe dak- of zoldervloerisolatie. Afbreken van dakstructuur en vervanging door draagkrachtige elementen. Plaatsen van een onderdak bij hellende daken en waterdichte bedekking. Plaatsen van een dak-openingen zoals dak(vlak)ramen, lichtkoepels en lichtkokers. Vervangen en plaatsen van dakgoten en afvoerpijpen.

10 X F.A.Q Dakisolatie.

Wat is dakisolatie en waarom is het belangrijk?


Dakisolatie is een handeling waarbij materiaal wordt aangebracht om warmteverlies via het dak te verminderen. Het is belangrijk omdat het energiebesparing oplevert, het binnenklimaat verbetert en de CO2-uitstoot vermindert.

Welke soorten dakisolatiematerialen zijn er beschikbaar?


Er zijn verschillende soorten dakisolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, EPS-platen, PIR-platen , XPS-platen en gespoten PUR (polyurethaan).

Hoeveel kost het om dakisolatie te laten plaatsen?


De kosten van dakisolatie kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals het type isolatiemateriaal, de grootte van het dak en de complexiteit van het project. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende professionele isolatiebedrijven voor een nauwkeurige prijsindicatie.

Is er subsidie beschikbaar voor dakisolatie?


Ja, in veel gevallen is er subsidie beschikbaar voor dakisolatie. Afhankelijk van je locatie en de voorwaarden van de subsidieprogramma’s kun je mogelijk aanspraak maken op financiële ondersteuning, zoals een isolatiesubsidie of een energiebespaarlening.

Kan ik zelf dakisolatie plaatsen?


Hoewel het mogelijk is om zelf dakisolatie te plaatsen, wordt het toch aanbevolen om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om de isolatie op de juiste manier aan te brengen, wat de effectiviteit en duurzaamheid van de isolatielaag waarborgt.

Hoe lang duurt het om dakisolatie te laten plaatsen?


De duur van het plaatsen van dakisolatie is afhankelijk van de omvang van het project en de complexiteit ervan. Over het algemeen kan het plaatsen van dakisolatie één dag tot een week duren. Een isolatiebedrijf kan je een specifieke tijdsinschatting geven op basis van jouw situatie.

Kan dakisolatie vochtproblemen veroorzaken?


Nee, als de isolatie correct wordt geïnstalleerd, zou het geen vochtproblemen moeten veroorzaken. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie en dampremmende maatregelen te nemen om condensatie te voorkomen. Een professioneel isolatiebedrijf kan dit voor je regelen.

Verbetert dakisolatie ook geluidsisolatie?


Ja, dakisolatie kan ook de geluidsisolatie verbeteren. Met name isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol hebben goede geluidswerende eigenschappen en kunnen helpen om geluid van buitenaf, te verminderen.

Hoe lang gaat dakisolatie mee?


De levensduur van dakisolatie kan variëren, maar veel isolatiematerialen hebben een levensduur van 25 tot 40 jaar. Het is echter belangrijk om regelmatig de staat van de isolatielaag te controleren en indien nodig onderhoud of een vervanging uit te voeren.

Hoeveel energiebesparing kan ik verwachten na het plaatsen van dakisolatie?


Het exacte bedrag aan energiebesparing hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van het materiaal en de energie-efficiëntie van je woning. Over het algemeen kan het plaatsen van dakisolatie leiden tot een besparing van 20% tot 30% op de energiekosten voor verwarming en koeling.