Rodinia kop website

Doorslaand vocht binnenmuur behandelen

Schimmel achter behang
Impregneren muur met rolborstel
Voorbehandelde gevel
vochtprobleem aan schouwmantel

Impregneren – Hydrofoberen – Hydrofuge

Wat is impregneren of hydrofuge?

Met impregneren wordt het waterdicht maken van de woninggevel bedoeld. Elke ondergrond heeft een bepaalde oppervlaktespanning. Wanneer deze oppervlaktespanning groter is dan deze van water, dan spreken we van capillariteit. Bij capillariteit is er sprake van wateropname.

Om het opzuigend effect tegen te gaan, gaan we een water werende laag toebrengen, ook wel eens hydrofuge genaamd. Bij impregnatie wordt de oppervlaktespanning van de gevelsteen verlaagd waardoor de omringende deeltjes (waaronder water) in veel mindere mate worden aangetrokken in de gevel. De gevel wordt hydrofoob (waterwerend): de onderlinge aantrekking tussen de waterdeeltjes is dus groter geworden dan de aantrekking tussen de waterdeeltjes en het muuroppervlak. Impregneren van de muren heeft dus voornamelijk een invloed op de structuur van de gevelsteen en niet zozeer op het uitzicht ervan.

Vochtplekken op het metselwerk aan de buitenmuur en eventueel zelfs aan de binnenzijde van een woning komt voornamelijk voor bij gevels die gericht zijn op het zuid-zuidwesten. Dit komt omdat de wind in België voornamelijk uit het zuid westen komt. De zuid westen wind is de regen brengende wind. Waterinfiltratie langs gevels kent een direct verband met slagregen. Het zijn dus voornamelijk de naar het zuiden & westen en vooral zuidwesten gerichte gevels die sterk onderhevig zijn aan vocht belasting.

Om vochtinfiltratie langs gevels tegen te gaan kan er gekozen worden om de buitenmuur te impregneren. Hierbij wordt het buitenmetselwerk voorzien van een kleurloos vochtwerend product. Een belangrijk aandachtspunt bij deze behandeling is dat de buitenmuur in goede staat moet zijn (en dus zeker geen scheuren mag vertonen). Daarnaast moet de buitenmuur uit compacte materialen bestaan.

Wat zijn oorzaken van vochtinfiltratie bij doorslaand vocht ?

1 – Doorslaand vocht door regen-doorslag via de muren

Regendoorslag via de muren is de voornaamste oorzaak van doorslaand vocht in de natte muren. Via slagregen kan er waterinfiltratie in de gevel ontstaan en dit bij een klassiek opgebouwde woning zonder spouwblad. Slagregen wordt gedefinieerd als regen die door de wind op de gevel terecht komt. Voornamelijk de gevels die naar het zuiden en zuidwesten gericht zijn zullen sterk belast worden door slagregen.

2 -Factoren die het doorslaand vocht risico verhogen

Het gevelblad

Doordat het metselwerk en de bakstenen van gevels nooit 100 % waterdicht zijn, kunnen ze water gaan opnemen. Dit is niet zo erg en hier ondervindt u als eigenaar geen problemen van, maar soms kan dit verschijnsel wel de oorzaak zijn van serieuzere vochtproblemen.

Mogelijke oorzaken: Slecht geplaatste spouwmuur. Slechte voegen. Poreuze stenen.

Een geïmpregneerde gevel gaat geen water meer opnemen en kan nog ademen.

3 -Vocht door krimpen en uitzetten – scheuren

Het gevelblad wordt ook sterk door externe factoren bestookt. Denk hierbij aan zaken gerelateerd aan het weer zoals temperatuurverschillen, hevige regenval, stormweer enz. De bouwmaterialen gaan krimpen en zich weer uitzetten zodat er kieren en scheuren gevormd worden. Deze verhogen het doordring risico van vocht. De ontstane scheuren in het voegwerk moeten hierbij terug gevoegd worden, zodat het doordring risico drastisch verkleind wordt. Rodinia kan uw partner zijn bij het hervoegen van het metselwerk.

4 – Hoeveel doorslaand vocht komt door de gevel?

Bepalende factoren: De mate van doorslaand vocht bij gevels wordt door een paar factoren bepaald: de aanwezige steensoort, de ouderdom van de voegen en de muurdikte. Verder, is er een geventileerde spouw aanwezig?

Doorslaand vocht bij een muur veroorzaakt vochtproblemen in zowel de binnen- als de buitenmuur

Kenmerken

Doordat het metselwerk en de bakstenen van gevels nooit 100 % waterdicht Doorslaand vocht kan op beide muren onder de vorm van vochtproblemen geïdentificeerd worden. Zijn er barsten of scheuren in uw gevelstenen aanwezig en lost het voegwerk van uw buitenmuur? Als de buitenmuur daarnaast ook een groene kleur door algen heeft, is de kans groot dat uw woning onderhevig is aan doorslaand vocht.

Behandeling doorslaand vocht

Afhankelijk van de gevelsoort zijn er verscheidene behandelingen tegen doorslaand vocht mogelijk.  Als de gevel nog in een goede staat is, is vaak het impregneren van de gevel voldoende. Echter wordt er in de meeste gevallen bij de bestrijding van het vochtprobleem eerst opgestart met het reinigen en renoveren van de gevel voordat de behandeling tegen het doorslaand vochtprobleem uitgevoerd wordt. Wij werken enkel met zeer kwalitatieve producten die het vochtprobleem daadwerkelijk aanpakt.

Beschermende laag

Voordelen

Uw woning krijgt zo een beschermende ‘laag’ om zich heen die vergeleken kan worden met het dragen van een regencape bij mensen. Deze laag is bij de gevel echter wel niet visueel op te merken. Bij het impregneren wordt de woninggevel van een scheikundige stof voorzien en deze stof zorgt ervoor dat de gehele gevel waterdicht gemaakt wordt en vocht afgestoten zal worden. Een geïmpregneerde gevel gaat geen water meer opnemen en kan nog ademen.

Optimale gevelkwaliteit. Beschermt tegen vuil. Stopt groene aanslag. Geen esthetische impact. Dampopen